Targ Pietruszkowy
29.06.2013r.
W ostatnią sobotę 29.06.2013r. małopolscy wytwórcy żywności zjechali na Targ Pietruszkowy na krakowskim Rynku Podgórskim.
Tłumnie przybyli Krakowianie mieli okazję zakupić lokalne przysmaki, min. świeże warzywa, wędliny, sery, soki i miody. Na Rynku w Podgórzu stanęło dziesięć namiotów, w których kwitł handel. Można było nabyć: truskawki, jabłka, warzywa, przetwory warzywne, jajka, marchew, buraki, czereśnie, pomidory, wędliny z Podstolic, miody z Lipnicy Murowanej, sery z Białego Dunajca, chleb z Żegociny, soki z Łososiny Dolnej.
Wśród wystawców znaleźli się również rolnicy z terenu Gościńca 4 żywiołów. Zainteresowanie Targiem było ogromne, a większość produktów zniknęła w przeciągu pierwszych dwóch godzin. Kupujący mieli okazję porozmawiać z rolnikami o oferowanej żywności i sposobie upraw. W ramach targu funkcjonował namiot edukacyjny, w którym można było poznać "sekrety" pietruszki. Targ Pietruszkowy będzie gościł na Rynku Podgórskim przez całe lato, w każdą sobotę, od 9:00 do 14:00. Rolnicy będą sprzedawać produkty ze swoich pól i gospodarstw. Mieszkańcy Krakowa i turyści będą mieli okazję kupić tutaj smaczne, świeże i zdrowe warzywa, owoce i przetwory, które wyrosły lub zostały wytworzone w Małopolsce. W namiocie edukacyjnym będą prowadzone warsztaty i wykłady.
Inicjatywa powstała w ramach projektu "Produkt Lokalny Małopolska", współfinansowanego ze środków szwajcarskich, w ramach szwajcarskiego programu współpracy. Odpowiedzialne za kwestie techniczno – logistyczne całego przedsięwzięcia jest Stowarzyszenie „PODGORZE.pl”, które w ramach Funduszu Grantowego, w konkursie ogłoszonym przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska, wygrało grant ze środków projektu „Produkt Lokalny Małopolska”.