UROCZYSTE WMUROWANIE KAMIENIA WĘGIELNEGO - KONFERENCJA
„Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych
szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”
Zakrzów, Dwór Senator 17-18.09.2015 r.
W dniach 17-18.09.2015r. w ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska w Dworze Senator w Zakrzowie odbyła się konferencja „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”. Organizatorem konferencji była Lokalna Grupa Działania Gościniec 4 żywiołów, która jest jednym z realizatorów projektu PLM.
Podczas pierwszego dnia spotkania poruszono tematy funkcjonowania i roli Inkubatorów Kuchennych oraz sprzedaży bezpośredniej. Producenci i rolnicy z terenu LGD Gościniec 4 żywiołów mieli okazję do zaprezentowania swoich produktów. Dyskutowano także nad lokalnymi formami sprzedaży i promocji produktów.
Drugiego dnia konferencji uczestnicy zwiedzili kuchnie szkoleniowo- produkcyjne w Świnnej Porębie i Stroniu oraz zobaczyli pokaz tłoczenia soków. Zwieńczeniem spotkania było uroczyste wmurowanie kamienia węgielnego na budowie Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie.
Swoją obecnością zaszczyciło wielu znamienitych gości takich jak m.in. Marszałek Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej Małgorzata Kidawa- Błońska, Wiceminister Środowiska Dorota Niedziela, Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa, Poseł na Sejm Joanna Bobowska, Radni Powiatu wadowickiego Zbigniew Fraś i Maciej Koźbiał, Wójt Gminy Mucharz Wacław Wądolny. Gospodarzami wydarzenia byli Wójt Gminy Stryszów Jan Wacławski wraz z Prezes Stowarzyszenia LGD Gościniec 4 żywiołów Renatą Bukowską będącą także managerem projektu Inkubator Kuchenny. Nie zabrakło także samych kontrahentów Inkubatora oraz zespołu projektu Produkt Lokalny Małopolska z Lanckorony i z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska.
Podczas spotkania podpisano Akt erekcyjny dokument rozpoczynający i upamiętniający budowę Inkubatora Kuchennego. Akt podpisali zaproszeni goscie oraz wszyscy uczestnicy spotkania.
Po podpisaniu aktu i zabezpieczeniu go w tubie wraz z aktualnym zdjęciem budynku i pierwszymi stronami gazet z tego dnia przystąpiono do wmurowania dokumentu upamiętniając tak ważne wydarzenie.
Zakończenie budowy Inkubatora zaplanowane jest w przyszłym roku. Do tego momentu rolnicy i producenci lokalnych produktów mogą skorzystać z uruchomionych w ramach projektu PLM kuchni szkoleniowo- produkcyjnych w Stroniu oraz w Świnnej Porębie.
Zapraszamy do obejrzenia relacji TVP Kraków: Relacja krakow.tvp.
Materiały prezentowane na konferencji:
G4Ż Promocja produktów lokalnych
Inkubaror Kuchenny w projekcie Produkt Lokalny Małopolska
Rola Inkubatora Kuchennego w Systemie Produkt Lokalny Małopolska
Przykłady Inkubatorów Kuchennych na świecie