Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
Czym jest Inkubator i komu będzie służył?
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Inkubator Kuchenny służył będzie osobom i podmiotom zainteresowanym drobnym przetwórstwem rolno-spożywczym. W inkubatorze będzie można wynająć profesjonalną przestrzeń do przetwórstwa wykonaną i odebraną przez służby Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz pomieszczenia chłodni i mroźni do przechowywania produktów. Inkubator będzie świadczył doradztwo w zakresie wprowadzania żywności do obrotu oraz prowadził szkolenia dla osób bezrobotnych i doszkalających się związane z produkcją żywności i gastronomią.

Na podstawie rozpoznania potrzeb, przewiduje się, że głównym kierunkiem będzie przetwórstwo owoców i warzyw – produkcja soków i dżemów oraz produkcja wyrobów garmażeryjnych i piekarniczych. Inkubator będzie świadczył doradztwo w zakresie wprowadzania żywności do obrotu oraz prowadził szkolenia związane z produkcją żywności.

Inkubator Kuchenny w Zakrzowie stanowi najmocniejsze i najbardziej namacalne ogniwo w wieloletnim projekcie, który obecnie znajduje się w końcowej fazie realizacji. Jest de facto nowoczesną kuchnią spełniającą wszystkie wymogi Sanepid i HACAP, służącą potrzebom małych wytwórców lokalnej żywności, którzy chcieliby legalnie produkować i sprzedawać swoje przetwory pod wspólną marką. Już obecnie działa Spółdzielnia Socjalna „ Smaki Gościńca”, która zatrudnia osoby bezrobotne, zrzesza indywidualnych, drobnych producentów żywności z terenu powiatu wadowickiego. Rolą Inkubatora i planowanego w przyszłości także Centrum Edukacji Kulinarnej jest stymulowanie działalności innowacyjnej w zakresie produkcji spożywczej poprzez korzystanie ze wspólnego zaplecza technologicznego, jakim jest Inkubator. Wymianę wiedzy i doświadczeń oraz rozpowszechniania informacji wśród osób zainteresowanych korzystaniem z Inkubatora zapewni zaplecze warsztatowo-edukacyjne w postaci Centrum Edukacji Kulinarnej.

  

 

Takie były początki- październik- grudzień 2015

      

budynek w lutym 2016

       

Inkubator w sierpniu 2016

   

 

Przygotowała – Renata Bukowska