Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
Targi Zakopane
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

 

W dniach 11-14 sierpnia na targach lokalnych w Zakopanem gościli przedstawiciele LGD „Gościniec 4 Żywiołów”, producenci i  rolnicy korzystający z Inkubatora Kuchennego oraz przedstawiciele Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca”.

W ramach naszego stoiska promowaliśmy działalność Inkubatora Kuchennego prezentując produkty wytwarzane przez rolników uczestniczących w ramach PLM. Można było spróbować soczyste i smakowite burgery lokalne oparte na pieczywie lokalnym, a także soki, dżemy i konfitury wytwarzane w kuchniach Inkubatora Kuchennego. Można było zasmakować  w babcinych syropach z mniszka lekarskiego i kwiatu bzu czarnego czy też spróbować niesamowitego pesto z czosnku niedźwiedziego.

Panie ze Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” zaprezentowały pierogi w trzech smakach: gryczane z pokrzywą, ruskie z czosnkiem niedźwiedzim oraz  z mięsem. Panie częstowały również znakomitym chlebem własnej produkcji podawanym ze smalcem z czosnkiem niedźwiedzim oraz twarogiem z czosnkiem niedźwiedzim.

Panie ze Spółdzielni Socjalnej wystąpiły także w konkursie na najlepsze produkty regionalne i uzyskały drugie miejsce za pierogi gryczane z pokrzywą.

Na naszym stoisku nie zabrakło również znakomitych produktów z zaprzyjaźnionego LGD „Dolina Raby”, który zaprezentował soki i przetwory owocowo – warzywne  z ekologicznej przetwórni z Kamiennej, a także wiśnickie makarony.

Na stoisku można też było zapoznać się z klubami zakupowymi tworzonymi w  ramach projektu Produkt Lokalny Małopolska, ofertą Spółdzielni z Doliny Raby, jak i ofertą spółdzielni „Smaki Gościńca z terenu LGD „Gościniec 4 Żywiołów”.