Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
Inkubator przetwórstwa lokalnego, co to takiego?
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Inkubator przetwórstwa lokalnego – co to takiego?

 

W Polsce mamy problem ze sprzedażą żywności lokalnej, tradycyjnej, która przebiega bez kontroli i wymaganych certyfikatów podczas różnego rodzaju imprez. Tę sytuację mogłyby zmienić inkubatory przetwórstwa udostępniające przestrzeń dla drobnych producentów lokalnych.

Inkubator kuchenny, przetwórstwa lokalnego, albo gospodarczy (w różnych krajach funkcjonują różne nazwy) to instytucja wspierająca rolników - małych producentów. Zasada jego funkcjonowania polega na udostępnianiu mieszkańcom wsi, zwłaszcza przetwórcom, odpowiedniej infrastruktury po kosztach niższych niż rynkowe, aby ułatwić im rozwój działalności gospodarczej.

Tak o inkubatorze pisze Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Warszawie www.modr.mazowsze.pl


....Jak na razie nie ma ich za wiele. W ubiegłym roku Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie przygotował inkubator kuchenny do wytwarzania swojskich wędlin przez okolicznych rolników. LGD „Gościniec 4 Żywiołów ” z Małopolski  zapowiedziało utworzenie inkubatora kuchennego na swoim terenie i przygotowało jego projekt. Za ta za granicą przykładów inkubatorów przetwórstwa lokalnego, czyli budynków z urządzeniami przeznaczonych do przetwarzania produktów rolnych, jest już wiele....


....Utworzenie Inkubatora przetwórstwa lokalnego jest godne rozważenia, gdyż daje on możliwość: przetwarzania produktów rolnych w odpowiednich, kontrolowanych warunkach, zapewnia im uzyskanie certyfikatów (a tym samym pozyskania zaufania odbiorców) oraz wyższej ceny. Chcąc powołać do życia taki podmiot, mieszkańcy muszą mieć najpierw pomysł, co można przetwarzać na ich terenie, aby lokalni rolnicy mogli zarobić sprzedając przetworzony produkt. Należy przeanalizować zasadność jego funkcjonowania i pomimo, że ma on charakter niekomercyjny, sprawdzić czy Lokalna Strategia Rozwoju dla danego obszaru przewiduje jego utworzenie. Następnie zorganizować podmiot, który zbuduje inkubator i będzie nim zarządzał. Można to będzie zrobić już w niedalekiej przyszłości, bowiem podejście Leader w PROW na lata 2014-2020 zapewnia dofinansowanie do 500 000 zł na utworzenie inkubatora przetwórstwa lokalnego. W inkubatorach tych będzie można zatrudniać pracowników, czyli tworzyć miejsca pracy i opłacać je ze środków unijnych, co jest równie ważne dla obszarów wiejskich...