Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
REGIONALNE WYPIEKI ŚWIĄTECZNE GOŚCIŃCA 4 ŻYWIOŁÓW
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Szkolenie "Regionalne wypieki świąteczne Gościńca 4 zywiołów"

14-15 lutego 2014

Świnna Poręba

W dniu 14-15 lutego w Świnnej Porębie odbył się pierwszy cykl szkoleń "Regionalne wypieki świąteczne Gościńca 4 żywiołów"" w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska. Szkolenie zgromadziło 26 osób, które przygotowały między innymi takie pyszności jak pączki, babeczki i babki, szarlotki, makowce, rogaliki, chałki i inne. W nadchodzących tygodniach Gościniec 4 żywiołów planuje uruchomienie kuchni w Świnnej Porębie, która do czasu powstania Inkubatora Kuchennego będzie pełnić funkcję kuchni tymczasowej. Produkty z terenu Gościńca  4 żywiołów  powinny zatem niebawem zagościć na półkach sklepowych.  Obecnie w Krakowie na Targu Zimowym pod CHT na ul. Powstańców Śląskich oraz targach w BALu na Krakowskim Zabłociu można zakupić produkty działających aktywnie producentów z terenu Gościńca, pragniemy aby ich liczba rosła dlatego zapraszamy wszystkich zainteresowanych projektem do współpracy!

Uczestnicy szkolenia w trakcie pracy nad pączkami i kruchymi ciasteczkami

 Dostawa ciasta drożdżowego do dalszej pracy

Uczestniczki szkolenia wykrawają, nadziewają i lepią pączki z nadzieniem czekoladowo- śliwkowym

Smakowity efekt końcowy


Cieszy jak w dzieciństwie- wykrawanie ciasteczek

Gotowe kruche ciastka w cukrze pudrze

Analiza przepisu i odmierzanie składników

Ciasto prawie gotowe do pieczenia

Prezentacja efektów pracy

Wałkowanie ciasta na...

Szarlotkę

Ciasto prosto z pieca i jego dumne autorki

Powrót do wypieków drożdżowych

Rogale

Chałka


A teraz mozolna ale efektowna praca nad...

Kruchymi babeczkami nadziewanymi masą kajmakową

A na zakończenie...


Makowiec z walentynkowym akcentem


Wyglądał i smakował cudownie jak wszystkie słodkości przyrządzone podczas szkolenia