Szkolenie "Regionalne wypieki świąteczne Gościńca 4 zywiołów"
14-15 lutego 2014
Świnna Poręba
W dniu 14-15 lutego w Świnnej Porębie odbył się pierwszy cykl szkoleń "Regionalne wypieki świąteczne Gościńca 4 żywiołów"" w ramach realizacji projektu Produkt Lokalny Małopolska. Szkolenie zgromadziło 26 osób, które przygotowały między innymi takie pyszności jak pączki, babeczki i babki, szarlotki, makowce, rogaliki, chałki i inne. W nadchodzących tygodniach Gościniec 4 żywiołów planuje uruchomienie kuchni w Świnnej Porębie, która do czasu powstania Inkubatora Kuchennego będzie pełnić funkcję kuchni tymczasowej. Produkty z terenu Gościńca 4 żywiołów powinny zatem niebawem zagościć na półkach sklepowych. Obecnie w Krakowie na Targu Zimowym pod CHT na ul. Powstańców Śląskich oraz targach w BALu na Krakowskim Zabłociu można zakupić produkty działających aktywnie producentów z terenu Gościńca, pragniemy aby ich liczba rosła dlatego zapraszamy wszystkich zainteresowanych projektem do współpracy!
Uczestnicy szkolenia w trakcie pracy nad pączkami i kruchymi ciasteczkami
Dostawa ciasta drożdżowego do dalszej pracy
Uczestniczki szkolenia wykrawają, nadziewają i lepią pączki z nadzieniem czekoladowo- śliwkowym
Smakowity efekt końcowy
Cieszy jak w dzieciństwie- wykrawanie ciasteczek
Gotowe kruche ciastka w cukrze pudrze
Analiza przepisu i odmierzanie składników
Ciasto prawie gotowe do pieczenia
Prezentacja efektów pracy
Wałkowanie ciasta na...
Szarlotkę
Ciasto prosto z pieca i jego dumne autorki
Powrót do wypieków drożdżowych
Rogale
Chałka
A teraz mozolna ale efektowna praca nad...
Kruchymi babeczkami nadziewanymi masą kajmakową
A na zakończenie...
Makowiec z walentynkowym akcentem
Wyglądał i smakował cudownie jak wszystkie słodkości przyrządzone podczas szkolenia