Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka
W dniach 24-27 lutego 2015 r., Lokalne Grupy Działania Gościniec 4 Żywiołów oraz Dolina Raby w rama projektu „Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka ” miała okazję prezentować lokalną, polską kuchnię w Irlandii. W kilkudniowym wyjeździe wzięły udział Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, aby promować potrawy regionalne.
W Irlandii przedstawicieli z Polski gościła organizacja działająca w ramach programu LEADER – Lectrim Development Company, położonej w środkowo-zachodniej Irlandii.
Podczas pobytu zwiedzono prywatne muzeum regionalnego – Glenviev Folk Muzeum, oraz nieczynną już kopalnię węgla. Oba te miejsca powstały dzięki środkom pozyskanym za pomocą LEADER – Lectrim Development Company, lokalnej grupy działającej na tamtym terenie.
Goszcząc w siedzibie Lectrim Development Company, prezes organizacji przedstawił możliwości pozyskania dotacji w Irlandii, przedstawił działania zrealizowane za pomocą środków LEADER’a przybliżył uczestnikom temat Inkubatora Kuchennego. „Irlandzkii” LEADER wykorzystuje ogromne budynki po podupadłej fabryce w Drumshambo tworząc inkubator, w którym lokalne firmy, przy współpracy z Lectrim Development Company prowadzą i rozwijają swoją działalność. Mieliśmy możliwość zwiedzić kilka firm działających na tym terenie min.: browar – firmę produkującą irlandzkie piwo, firmę produkująca dżin i wiski oraz firmę zajmującą się przyrządzaniem gotowych obiadów.
Głównym punktem pobytu był polsko-irlandzki wieczór kulinarny. W profesjonalnie wyposażonej kuchni Inkubatora Kuchennego odbyło się wielkie gotowanie polskich potraw. Zapalone w boju Panie dały z siebie wszystko, aby jak najlepiej reprezentować Polskie potrawy. Przyrządzone produkty zachwycały swoim smakiem. Wprawdzie nic dziwnego, gdyż wszyscy wiemy, że trudno się oprzeć specjałom przygotowanym przez nasze gospodynie. Na spotkania nasze Panie przygotowały degustację składającą się z 16 potraw :
Panie z Gościńca 4 żywiołów przygotowały: Chrzanówę Lanckorońska, Wionki Jastrzębskie, Poleśniki , Barszcz Czerwony, Pierogi Ruskie , Pierogi z mięsem, Paszteciki drożdżowe z mięsem, Ciasto drożdżowe. .
Panie z Doliny Raby częstowały gości łazankami, kapuśniakiem, rosołem z makaronem, schabem z śliwką, kiszka kapustą,
Podczas spotkania obok tradycyjnej kuchni polskiej, znalazły się lokalne irlandzkie przysmaki min: łosoś po irlandzku, różne gatunki serów, zupa brokułowa.
Mieszkańcy Lectrim licznie przybyli na spotkanie jak również wielu naszych rodaków. Polskie Panie zachwycały nie tylko smakiem i zapachem swoich potraw, ale również wyglądem, prezentując się przepięknie w bogato zdobionych strojach regionalnych. Przygotowane stosiku, cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród Irlandczyków, a także naszych rodaków
Spotkanie ubogaciły Polskimi przyśpiewkami i piosenkami ludowymi, które nie jednemu Polakowi wycisnęły łzy słysząc „…góralu wracaj do hal…”.
Realizacja projektu miała na celu wypromowanie potraw regionalnych i tradycyjnych, wymianę doświadczeń kulinarnych Polsko – Irlandzkich, była to doskonała okazją do nawiązania współpracy Polsko Irlandzkiej. Dzięki realizacji projektu współpracy poznano możliwości jakie może dać Inkubator Kuchenny, sposoby zagospodarowania Inkubatora. Mamy nadzieję, że współpraca będzie kontynuowana w przyszłości.
Wszystkim uczestniczkom serdecznie dziękujemy za udział w projekcie współpracy i godne reprezentowanie LGD.