Lokalna Grupa Działania
Ta strona używa cookies.
Dowiedz się więcej
 
Kuchnia Polska i Irlandzka
Stryszów
Mucharz
Lanckorona
Kalwaria Zebrzydowska

Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka

 

W dniach 24-27 lutego 2015 r., Lokalne Grupy Działania Gościniec 4 Żywiołów oraz Dolina Raby w rama projektu „Tradycyjna Kuchnia Polska i Irlandzka ” miała okazję  prezentować lokalną, polską kuchnię w Irlandii. W kilkudniowym  wyjeździe wzięły udział Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, aby promować  potrawy regionalne.

W Irlandii przedstawicieli z Polski gościła organizacja działająca w ramach programu LEADER – Lectrim Development Company, położonej w środkowo-zachodniej Irlandii.  

Podczas pobytu zwiedzono prywatne muzeum regionalnego – Glenviev Folk Muzeum, oraz nieczynną już kopalnię węgla. Oba te miejsca powstały dzięki środkom  pozyskanym za pomocą LEADER – Lectrim Development Company, lokalnej grupy działającej na tamtym terenie.

Goszcząc w siedzibie Lectrim Development Company, prezes organizacji przedstawił  możliwości pozyskania dotacji w Irlandii, przedstawił działania zrealizowane za pomocą środków LEADER’a  przybliżył uczestnikom temat  Inkubatora Kuchennego. „Irlandzkii” LEADER wykorzystuje ogromne budynki po podupadłej fabryce w Drumshambo  tworząc  inkubator, w którym lokalne  firmy, przy współpracy z Lectrim Development Company  prowadzą i rozwijają swoją działalność.  Mieliśmy możliwość zwiedzić kilka firm działających na tym terenie min.:  browar – firmę produkującą irlandzkie piwo,  firmę produkująca  dżin i wiski  oraz firmę zajmującą się przyrządzaniem  gotowych obiadów.

Głównym punktem pobytu był polsko-irlandzki wieczór kulinarny.  W profesjonalnie wyposażonej  kuchni  Inkubatora Kuchennego odbyło się wielkie gotowanie polskich  potraw.  Zapalone w boju Panie dały z siebie wszystko, aby jak najlepiej reprezentować Polskie potrawy. Przyrządzone  produkty zachwycały swoim smakiem. Wprawdzie nic dziwnego,  gdyż wszyscy wiemy, że trudno się oprzeć specjałom przygotowanym przez nasze gospodynie. Na spotkania nasze Panie przygotowały degustację składającą się z 16 potraw :

Panie z Gościńca 4 żywiołów przygotowały:  Chrzanówę Lanckorońska,  Wionki Jastrzębskie, Poleśniki ,  Barszcz Czerwony, Pierogi Ruskie , Pierogi z mięsem, Paszteciki drożdżowe z mięsem, Ciasto drożdżowe. .

Panie z Doliny Raby częstowały gości łazankami, kapuśniakiem, rosołem z makaronem, schabem z śliwką,  kiszka  kapustą,
Podczas spotkania obok tradycyjnej kuchni polskiej,  znalazły się lokalne irlandzkie przysmaki min: łosoś po irlandzku, różne gatunki serów, zupa brokułowa.

Mieszkańcy Lectrim  licznie przybyli na spotkanie jak  również wielu naszych rodaków. Polskie Panie zachwycały nie tylko smakiem i zapachem swoich potraw, ale również wyglądem, prezentując się   przepięknie w bogato zdobionych strojach  regionalnych.  Przygotowane stosiku, cieszyło się ogromnym powodzeniem wśród Irlandczyków, a także naszych rodaków

Spotkanie ubogaciły Polskimi przyśpiewkami i piosenkami ludowymi, które  nie jednemu Polakowi wycisnęły łzy słysząc „…góralu wracaj do hal…”.
Realizacja projektu miała na celu wypromowanie potraw regionalnych i tradycyjnych, wymianę doświadczeń kulinarnych  Polsko – Irlandzkich, była to doskonała okazją do nawiązania współpracy Polsko  Irlandzkiej.  Dzięki realizacji projektu współpracy poznano możliwości jakie może dać Inkubator Kuchenny,  sposoby zagospodarowania Inkubatora. Mamy nadzieję, że współpraca będzie kontynuowana w przyszłości.

           

Wszystkim uczestniczkom serdecznie dziękujemy za udział w projekcie współpracy i godne reprezentowanie LGD.